Welkom

Het Broodhuys is de locatie voor een drankje of een heerlijke lunch in het hart van Leeuwarden. Wij verwelkomen u graag binnen of op het verwarmde terras.
Kies uw gerecht van onze uitgebreide lunchkaart.

Openingstijden

Maandag 10:00 - 18:00
Dinsdag 09:30 - 19:00
Woensdag 09:30 - 19:00
Donderdag 09:30 - 20:00
Vrijdag  09:30 - 19:00
Zaterdag 09:30 - 19:00
Zondag 11:00 - 18:00

Reserveren

Wil je een bezoek brengen aan Het Broodhuys dan kan je reserveren via het onderstaande formulier. 
Wij werken in blokken van een uur. Wilt u bijvoorbeeld 2 uur reserveren maak dan 2 aansluitende reserveringen. Voor de tweede reservering moet u wel de webpagina verversen.
U kunt tot 11:00 uur 's ochtends reserveren voor een tafel op dezelfde dag.
 

De beschikbare tijden worden weergegeven.
Indien het gewenste aantal personen niet beschikbaar is, kies een alternatieve aankomsttijd.

Lunchkaart

THEE SPECIALITEITEN


Lipton thee: 2,45

English breakfast, earl grey, bosvruchten, rooibos


Verse munt thee 3,40


Verse gember thee met citroen (indien voorradig) 3,40


WARME DRANKEN


Koffie normaal 2,50


Koffie groot 3,50


Cafeïnevrije koffie 2,50


Espresso 2,50


Cappuccino 2,70


Cappuccino met een smaakje (karamel of vanille) 3,10


Koffie verkeerd 2,70


Koffie met slagroom 2,90


Warme chocolademelk 2,70


Warme chocolademelk met slagroom 3,10


KOFFIE SPECIALITEITEN


Fryske Kofje Compleet 6,70

Koffie met Friese suikerbrood likeur en een plakje suikerbrood


Latte Macchiato 3,50

Koffie bestaand uit laagjes van melk en espresso


Caramel Dream 4,30

Cappuccino met karamelsiroop, slagroom en karamelblokjes


Vanilla Combo 4,30

Cappuccino met vanillesiroop, slagroom en witte chocoladevlokjes


Ice Coffee 4,30

Espresso met melk, karamelsiroop, slagroom en karamelblokjes (Alle koffiesoorten en specialiteiten zijn ook cafeïnevrij verkrijgbaar)


BIJ DE KOFFIE


Appelplaatgebak met slagroom 3,50


Monchoutaart met kersen en slagroom 3,50


Huysgebak (zie borden of vraag de bediening) 3,50


Fryske Sûkerbôle (Fries suikerbrood) twee plakjes met roomboter 3,00


Warme wafel met jam en slagroom 3,50


Huysgemaakt saucijzenbroodje 3,50


KOUDE DRANKEN


Coca Cola, Coca Cola Light of Coca Cola Zero 2,50


Sprite of Fanta orange 2,50


Chaudfontaine rood of blauw 2,50


Rivella of Rivella Cranberry 2,60


Fïnley ginger ale 2,60


Fïnley bitter lemon of tonic 2,60


Chocomel, Fristi of appelsap 2,60


Fuze tea sparkling lemon 2,70


Fuze tea green lemon 2,70


Fuze tea green mango kamille 2,70


Melk of karnemelk 2,20


Ranja 1,60


Verse jus d’orange normaal 2,70


groot 5,20


VERSE FRUITSMOOTHIES


Bosvruchten 5,00


Mango-sinaasappel 5,00


ALCOHOLISCHE DRANKEN


Heineken fluitje (tap) 2,40


Heineken vaas (tap) 2,60


Heineken groot (tap) 4,30


Amaretto 4,90


Tia Maria 4,90


Port 3,50


Berenburg, jenever 2,70


Wodka, Bacardi 4,80


Jameson whisky 5,00


Speciaal bieren, wijnen en ciders, zie drankenkaart


Romige tomaten-paprika soep, geserveerd met 4,90 groene kruiden


Huyssoep (zie borden of vraag de bediening) 4,50


Tosti chorizo; Italiaans vloerbrood met chorizo, paprika, 6,50 rode ui, tomaat en cheddarkaas, geserveerd met chili crème fraîche


Tosti kip; mais vloerbrood met gerookte kip, pesto, tomaat, 6,25 rode ui en mozzarella, geserveerd met ketchup


  Croissant of Stokbrood,
  Petit pain Italiaanse bol,
  (wit of bruin) Gildekorn
     
Kruidenboter 3,55 4,55
Kaas en/of ham 4,65 5,65
Brie 5,00 6,00
Hawaï met ham, kaas en ananas (warm) 5,25 6,25
Brie en ananas (warm) 5,25 6,25
Gezond 6,00 7,00
Kipkerrie-salade (Bieze) 6,00 7,00

Steak sandwich; stokbrood met rosbief, paprika, rode ui en 9,95 cheddar kaas uit de oven, geserveerd met gemengde sla en chipotle saus


Broodje zalm; Italiaanse bol met gerookte zalm, komkommer, 9,95 gemengde sla en een frisse huysgemaakte tartaarsaus


Broodje tonijn; gildekorn bol met huysgemaakte tonijnsalade 8,75 van guacamole, rode ui en tomaat, geserveerd met gemengde sla en komkommer


Broodje geit; gildekorn bol met geitenkaas, huysgemaakte 9,25 artisjokspread, walnoten, gemengde sla en groente chips


Kip lekker; Italiaanse bol met krokante kippenhaasjes, 9,95 gemengde sla, rode ui, tomaat, komkommer en chili crème fraîche


Broodje rosbief; Italiaanse bol met rosbief, sla, rode ui, 9,75 en een Broodhuys saus


Flip; stokbrood met kruidenboter, beenham en brie uit de oven 8,95


Saté olé; stokbrood met kruidenboter en saté van kippendijen 9,25


Broodje beenham; stokbrood met ambachtelijke beenham 8,95 van de bakplaat, geserveerd met honing-mosterdsaus


Broodje Rijpma; stokbrood met gehakt, tomatenketchup, 8,75 rode ui en kaas uit de oven


Broodje baobab; stokbrood met gerookte kipfilet, rode ui, 8,50 chili-saus en kaas uit de oven


Kwekkeboom rundvlees kroketten met wit- of bruinbrood, 9,00 geserveerd met roomboter en mosterdsaus


Rijpma gehaktbal met wit- of bruinbrood, geserveerd 9,00 met roomboter en mosterdsaus


Uitsmijter Het Broodhuys; met chorizo, rode ui, 10,75 gesmolten cheddar kaas, gemengde sla en groene kruiden


Uitsmijter met ham en/of kaas 8,75


Halloumi burger; Italiaanse bol met gebakken halloumi kaas, 12,85 avocado yoghurt spread, gemengde sla en zoetzure rode ui, geserveerd met friet en mayonaise


Broodhuys burger; Italiaanse bol met een pure rundvlees 12,85 burger, bacon, cheddar kaas, rode ui, sla, tomaat, komkommer en curry, geserveerd met friet en mayonaise


Rijpma gehaktbal, geserveerd met friet en salade 10,75


Kipsaté van kippendijen, geserveerd met friet en salade 11,50


Malse pepersteak met kruidenboter, geserveerd met friet 13,50 en salade


Kibbeling met remouladesaus, geserveerd met friet en salade 11,50


Tuna melt; tortilla van de bakplaat met huysgemaakte 11,50 tonijnsalade van guacamole, rode ui en tomaat met gesmolten cheddar kaas, geserveerd met nacho’s, chili crème fraîche en een frisse salade


Huysschotel (zie borden of vraag de bediening) 9,75

Zalmsalade; gemengde sla met gerookte zalm, komkommer, 13,25 rode ui, tomaat, en een frisse huysgemaakte tartaarsaus


Oosterse beef salade; gemengde sla met rosbief, sesamzaad, 13,50 gebakken champignons, paprika, rode ui en sesam-soja dressing


Salade geitenkaas; gemengde sla met geitenkaas, 12,50 walnoten, rode biet, rode ui en balsamico siroop


Kindermenu in een doosje met friet, appelmoes, mayonaise, 6,50 sinaasappellimonade en een kroket, frikandel of kipnuggets


Poffertjes met boter en poedersuiker 4,75


Croissantje met Nutella of jam 3,50

Broodplank met breekbrood en stokbrood, geserveerd met 7,25 kruidenboter, pesto en huysgemaakte artisjokspread


Kwekkeboom bitterballen (8 stuks) met mosterdsaus 6,50


Krokante kippenhaasjes (6 stuks) met chili crème fraîche 7,25


Gemengd bittergarnituur (8 stuks) met diverse sausjes 7,50


Vega nacho’s; nacho cheese chips met tomaat, rode ui en 7,25 cheddar-kaas, geserveerd met guacamole en chili crème fraîche


Luxe Borrelplank; (voor twee personen) met nacho’s, 15,95 bitterballen, breek brood met smeersels, droge worst, oude kaas, nootjes en diverse sausjes


Oude Kaastengels (8 stuks) met chilisaus 6,50

Historie

Voorhuys

Rond 1650 lieten koperslager Dirck Jans en zijn vrouw Antje Hotses het voorste deel van Het Broodhuys bouwen. Het kwam op de plaats van een al bestaand huis. De balken, ondersteund door consoles, zijn toen aangebracht; ook is zichtbaar waar de schoorsteen zat. Hoe het pand toen was ingedeeld is nog af te lezen aan het huidige interieur: een voorhuis, binnenplaats en achterhuis.

In de eeuwen die volgden kende het gebouw vele verschillende gebruikers. Zo was er onder meer een slager gevestigd die zijn koopwaar op de Vleeschmarkt – zoals de Nieuwestad hier tussen de Bagijnesteeg en Nieuwesteeg heette - kon verkopen. Later waren er onder meer een apotheker, een banketbakker en een kachelsmid actief.

De Nieuwestad en Lange Pijp op een achttiende-eeuwse gravure. Nr. 99 is het derde pand aan de rechterkant. Het had toen een trapgevel, kort voor 1800 werd die aangepast aan de eisen des tijds: er kwam een lijstgevel en de ramen werden vergroot.

Vanaf de jaren 1920 werden er diverse horecaondernemingen uitgebaat: een melksalon, een cafetaria en café-restaurant La Bordelaise. 
In de jaren 1950 vestigde Kunstzaal Van Hulsen zich hier. Deze galerie voor moderne kunst, waar ook culturele avonden met muziek en discussies werden georganiseerd, ontwikkelde zich tot een begrip in Friesland. Eind vorige eeuw kreeg het pand opnieuw een horecabestemming.

Achterhuys

Het achterste deel van Het Broodhuys is ouder dan het voorste. Het werd rond 1550 gebouwd als een vrijstaand gebouwtje dat via een steeg vanuit de Nieuwestad en de Bagijnestraat bereikbaar was. 

De kelder kreeg een tongewelf: een halfcirkelvormig gemetseld plafond. De zijwanden op de begane grond werden op regelmatige afstanden versterkt  met gemetselde verticale stroken waar de balken van de zolderverdieping op werden gelegd. Eigenaar was herbergier Asmus Melchiorszoon, hij gebruikte de kelder waarschijnlijk om wijn op te slaan.

Op deze kaart uit 1616 is het voor- en achterhuis van Het Broodhuys afgebeeld. Het Broodhuys is het vijfde pand links van de Oude Gracht, de huidige Bagijnesteeg.
In 1661 kocht een bakker het gebouwtje dat toen behalve de “getoogde kelder” vier kamers en een keukentje omvatte. Zo’n 75 jaar later kwam het in bezit van de eigenaren van het voorhuis, er is dan een “neringrijke brouwerije” in gevestigd. De eigenaar mocht zijn biervaten op de Nieuwestad opslaan.

In de negentiende eeuw deed de kelder dienst als bewaarplaats van ijs: in de winter werd dat  opgeslagen in grote blokken die ter isolatie met stro werden afgedekt, ’s zomers werd het ijs gebruikt om dranken te koelen. 

De kelder werd op zeker moment dichtgegooid en vervolgens vergeten. De familie Van Hulsen die inmiddels in het voorhuis een kunsthandel was begonnen, bracht in het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw de ondergrondse ruimte weer tevoorschijn. Deze werd, met het vertrek erboven, ingericht als galerie en met het voorhuis verbonden.

Partijen

Wat dacht je van Het Broodhuys als locatie voor een feest? In ons drink en eethuis is plaats voor zo'n 200 personen. De locatie staat geheel gratis tot je beschikking als je gebruik maakt van onze Huyscatering. Behalve erg lekker is dat ook nog eens supermakkelijk. Uiteraard doen we alles in overleg zodat er altijd voldoende originele gerechten en volop drankjes zijn.

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte?

Bel 058-2122703 of mail naar info@hetbroodhuys.nl

In beeld

Groene stroom

Het Broodhuys investeert in de toekomst en het milieu.

Op het dak staan nu 18 zonnepanelen die zorgen voor een geschatte jaaropbrengst van 4500kWh.
Daar krijg je toch wel heel veel energie van!

Contact

Het Broodhuys

Nieuwestad 99
8911CL Leeuwarden
Telefoon: 058-2122703

Email: info@hetbroodhuys.nl
Internet: www.hetbroodhuys.nl


Neem ook eens een kijkje bij ons Broertje.
 
Broodhuys Broertje Leeuwarden

​Ruiterskwartier 147 - Leeuwarden
www.broodhuysbroertje.nl


Wilt u meer informatie of heeft u een vraag? U kunt ook gebruik maken van ons